Ny hemsida? Här har du tips inför start

Ny hemsida till företaget? Eller till online projektet? Här hittar du tips som hjälper dig att sätta igång!

 

Det finns många detaljer som du behöver tänka på

Det finns många detaljer som du behöver tänka på innan du börjar bygga din nya hemsida. Självklart beroende på sidans inriktning förändras vilka egenskaper och andra detaljer som borde finnas med. Men det finns också vissa grund principer som är självklara att tänka på innan man sätter igång med en ny hemsida.

Bygga själv?

Gör en självskattning om dina kunskaper inom webbutveckling, innan du sätter igång. Du måste kunna hantera oförväntade problem under pågående arbete med en ny hemsida. Du behöver en webbplats som du kan ständigt utveckla och kunna anpassa utifrån framtida SEO kvalifikationer. Tänk på att bygga sidan utifrån internetanvändares behov. Det ska vara anpassat och bekvämt att surfa på din nya webbsajt. Bestäm dig för hur strukturen för sidorna ska se ut på webbplatsen.Tänk på att du måste säkra din webbplats kring säkerhet, innehåll, och temat.

Fundera på om det är så smart att binda dig till tjänster där du får bygga själv, och får betala för varje tillägg. Dessutom är liknande tjänster oftast dåliga ur SEO perspektiv. Webbhotell med hastighetsproblem, begränsat tillgång till dina egna mappar, som du betalar för, och ej samarbetsvillig support när du ska byta leverantör.

 

 

Anlita webbyrå?

Du måste själv ha koll på avgörande detaljer kring en nya sajten. Trots att det är webbyrån som utför arbetet måste du ha koll på sånt som gäller grunden och hur sidan byggs. Ta reda på vilka koder byrån ska använda för att bygga din webbplats. Kommer sidan att vara special byggd för dig? Eller använder webbyrån samma tema i grunden för alla sina kunder? Kommer du att äga rätten till webbplatsen? Eller får du endast nyttjanderätt? Kan det vara så att byrån använder en och samma plattform till alla kunder och endast ändrar layout. Är det värt pengarna och tiden du lagger ner då?

Råd fråga en SEO Byrå när du känner dig osäker!

 

Hur har du tänkt kring webbhotell?
Det är sällan bra att byta webbhotell leverantör om webbplatsen har hunnit komma igång med indexering på Google.

Men ibland kan det vara nödvändigt att byta till en bättre webbhotell leverantör. Bästa man kan göra är att undersöka innan starten vilka flera alternativ det finns att välja på. Tänk på att du ska betala för tjänsten, och därmed ska du ha tillgång till alla funktioner man kan behöva när man hanterar webbsidor.

Webbhotellet ska du själv kunna styra och optimera kring hastigheten och kunna utföra andra nödvändiga justeringar. Se till att webbhotell leverantören erbjuder dig dagliga automatiska backups (säkerhetskopiering).

 

 

Snygg eller SEO – vänlig webbsajt?

Självklart ska en webbsajt se snyggt ut. Men glöm inte att alla vi människor tycker olika om olika saker.

När du startar en ny hemsida är det smart att inte gå på bara det du själv tycker är snyggt.

Oavsett om du själv bygger din sajt eller låter en webbyrå fixa hela jobbet. Måste du själv planera och skissa fram en idé. Det kan du göra digitalt eller på ett vanligt A4 papper. Presentera din idé för olika människor. Dina vänner, familj eller annan nätverk. Lyssna på olika perspektiv. Både på de som kan och på de som inte kan om webb relaterade frågor.

Den snyggaste hemsidan är inte alltid den bästa

Ny hemsida med funktioner och layout som du tycker är den bästa kan vara den sämsta. Utseendet på sajten har naturligtvis betydelse för dina besökare. Men viktigast av allt behöver din nya hemsida vara användarvänlig. Beroende på inriktning och innehåll ska den ha färger som inte stör människor som surfar  på din sajt. Starka färger som skymmer menyer och andra texter, kan skapa irritationer. Innehållet på sidan ska vara väl synlig. Din nya sajt ska vara mobil anpassad. Det är viktigt att innehållet är tillgängligt på ett bekvämt sätt även när man surfar med andra enheter. Ju flera bilder eller visuella innehåll du lägger på sidan, desto mer kommer din sida att sakta ner om du inte optimerar dessa innan du lägger ut. Försök att skapa en sajt med naturliga färger och innehåll som har relevant mängd i form av text, bild och videon.

Webbsajt med utvecklingsmöjligheter är något som du måste tänka på innan start.

Tekniken går framåt hela tiden inom digitala världen. Det betyder att du aldrig kommer att nå målet med att vara nöjd med din sajt. Du ska ständigt uppdatera, utveckla sajten för att den ska vara anpassad för nya tekniska utrustningar. Just därför är det väldigt tråkigt om du har lagt en massa tid på en webbplats som inte går att utveckla på grund av avancerade koder och på grund av andra orsaker. En ny hemsida ska alltid vara byggd för internetanvändare. Självklart behöver den vara attraktiv med både utseende och innehåll.

Val av domän till din sajt

Val av domän till din sajt kan vara den mest jobbigaste fasen inför ditt online projekt. Oftast beror det på att man stressar upp sig för att hitta det bästa alternativet inom korttid. Ta den tid som krävs för att du ska kunna lyckas hitta det bästa domännamnet. Tänk på att namnet på din nya sida ska vara identiskt med innehållet, tjänsterna och produkterna du erbjuder. Namnet bör påminna om ditt företag och varumärket.

Många gånger är det vi själva som komplicerar genom att välja långa domännamn som dessutom är avancerade att stava till eller uttala. Som det nämns ovan i texten, handlar hela arbetet om att det ska vara enkelt och bekvämt för internetanvändaren att surfa på den nya hemsidan.